Integrat cu e-Factura

Detalii

Integrat cu e-Transport

Detalii
factureaza.ro
Tu ce facturezi azi?

Întrebări frecvente

Înapoi la listă

Cum transmit e-Factura B2C pentru clienții care nu furnizează CNP?

e-Factura B2C devine obligatorie începând cu 1 ianuarie 2025 (amenzile încep de la 1 iulie).

B2C înseamnă business to consumer. Și se referă la facturile pe care o persoană juridică (SRL, PFA, II etc), indiferent dacă este sau nu plătitoare de TVA, le emite către o persoană fizică (consumator).

Cu factureaza.ro, transmiterea e-Facturilor B2C în SPV se face la fel de ușor ca pentru cele B2B (firme către firme) sau B2G (firme către instituții publice). Vezi aici toate instrucțiunile pe tema e-Factura.

Doar că în loc de codul de identificare fiscală, vei trece codul numeric personal al clientului.

Ce faci dacă un client nu-ți furnizează CNP-ul?

Ministerul de Finanțe a anunțat că, în lipsa unui CNP, se acceptă înlocuirea cu un cod format din 13 zerouri (0000000000000).

Dacă factureaza.ro observă că în câmpul CNP al clientului nu există nicio informație, atunci va genera automat acest cod și îl va include direct în fișierul XML UBL, astfel încât factura să fie transmisă fără probleme. Cu alte cuvinte, tu nu trebuie să faci nimic.

Codul va apărea doar în fișierul XML UBL pentru ANAF (pe factura în format PDF câmpul rămâne necompletat).

Cum ajunge factura la clientul persoană fizică?

Clienții persoane fizice nu au SPV. Din acest motv, în relația B2C, spre deosebire de B2B și B2G, firmele au obligația să pună la dispoziția consumatorilor și factura clasică, cea în format PDF sau tipărită.

În acest sens, atunci când transmiți o factură B2C în SPV, e posibil să primești următorul mesaj de la ANAF:

"Factura [...] nu poate fi comunicată către destinatar (BT-47 – lipsă identificator) Vă informăm că aveți obligația transmiterii facturii către destinatar, în conformitate cu prevederile art. 10^1, alin. 4 din OUG nr. 120/2021."

Pentru facturile emise către clienți persoane fizice, acest mesaj nu semnalează o eroare. Ci se referă la faptul că firma este obligată să trimită factura clientului persoană fizică prin propriile mijloace: online (pe email, de exemplu) sau tipărită.

Așadar, chiar dacă încarci e-Factura în SPV, nu uita să i-o trimiți și clientului tău persoană fizică.

Înapoi la listă